tiistai 13. syyskuuta 2016

Jouluruokafiiliksissä: rosollista apua verenpaineeseen


Joulukiireet painavat päälle, ja kuten inhimillisesti usein käy, on jouluruokien valmistaminen jäämässä viime tippaan minultakin. Kinkku on kyllä jo sulamassa - sitä emme yritä kypsentää vakuumissa, vaikka muutoin sous vide -kokkauskokeilut ovatkin käynnissä. Ajatus kyllä viehättäisi, mutta kimpaleella on sen verran kokoa, ettei ole riittävän kokoista kattilaakaan vesihaudeastiaksi. Ehkä testaamme asiaa myöhemmin jollain pikkukinkulla.

Joulupöytämme on varsin perinteinen laatikkoineen ja karjalanpaisteineen, mutta rosolli siitä yleensä puuttuu. En ole varsinaisesti punajuuriruokien ystävä, mutta törmäsin kiinnostavaan artikkeliin punajuuren terveysvaikutuksista. Ehkä siitä saan kimmokkeen hankkia tänä jouluna myös rosollia.


Punajuuren nitraatin matka verisuonia laajentavaksi typpioksidiksi 


Nitraatti on monen korvissa kirosana - onhan sen liikasaannista varoiteltu mm. nakkimakkaroiden ja muiden lihaeinesten yhteydessä erityisesti lasten kohdalla. Liiallista käyttöä onkin syytä välttää, joten  puhukaamme tässä siis ensisijassa kohtuukäytöstä ja jalostettuja eineksiä luontaisemmasta saantilähteestä, eli punajuuresta.

Punajuuri sisältää runsaasti nitraattia, ja syömisen jälkeen noin 2,5-3 tunnin kuluessa nitraatti muuttuu ensin nitriitiksi syljen bakteerien vaikutuksesta, ja vatsalaukun happamuudessa se päätyy typpioksidiksi. Typpioksidi puolestaan laskee verenpainetta, estää verihiutaleiden hyytymistä sekä laajentaa ja rentouttaa verisuonten seinämiä.  Jo 5-6 mmHg:n verenpaineen lasku viiden vuoden aikajänteellä vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskien vähenemiseen jopa 20 %.

Kestävyysurheilussa punajuuren hyödyt liittyvät suorituskyvyn parantamiseen: se  vaikuttaa hapenpuutetta kestävyyssuorituksen aikana kärsivän lihaksen kykyyn tuottaa energiaa. Pitäisiköhän siis pitkälle lenkille valmistautuessa tempaista aamudrinkiksi punajuurimehua?


Tietoaineksen lähde: "Punajuuresta kestävyyttä?", Juoksija 9/2013, sivu 44.

PS: Teksti on siirretty kirjoittajan toisesta blogista. Alkuperäinen julkaisupäivä on 19.12.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti