lauantai 10. syyskuuta 2016

Probiootit syrjään, kaurapuuro tilalle

Meille on vuosia tehokkaalla markkinoinnilla opetettu, että probiootteja sisältävät tuotteet - kuten jogurtit - saavat kiitokset suolistoltamme lisäämällä hyvien ja hyödyllisten bakteerien määrää parantaen terveyttämme. Nämä viljellyt, elävät mikrobit auttavat ravintoaineita ja lääkkeitä imeytymään kertoen samalla immuunijärjestelmällemme uhkaavista vaaroista.

Probioottibisnes on mittavaa, mutta olisiko sille vaihtoehtoa? Näin kysyi maanantaina 3.11.2014 ylen kanavalla esitetty, Michael Mosleyn isännöimä "Kyllä lääkäri tietää" -ohjelma (engl. Trust me, I´m a doctor").

Kolmiosaisen sarjan viimeisessä osassa myönnetään, että probioottituotteilla on toki hyviä ominaisuuksia, jotka tosin säilyvät suoliston hyötynä vain ja ainoastaan probioottituotteiden säännöllisen nauttimisen aikana. Vaikkapa probioottijogurttia tulisi siis nauttia jatkuvasti, jotta sen tuomat hyvät mikrobit eivät huuhtoutuisi elimistöstä pois. Ohjelmassa haastateltu suolistospesialisti James Kinross suosittelee probioottien käyttöä tulehdusperäiseen ripuliin sekä ärtyneeseen paksusuoleen, mutta muutoin hän ei koe probiooteista olevan merkittävää hyötyä terveydelle. Hänen mukaansa osoitetut hyödyt ovat kyseenalaisia myös siksi, että jokaisella meistä probioottien vaikutus on erilainen johtuen erilaisesta bakteerikannasta.

Mutta entäpä jos jätämme suurella rahalla markkinoidut (ja siten kalliit) probioottituotteet hyllyyn, ja käyttäisimme ohjelman innoittamana helppoa ja edullista keinoa suoliston hyvinvoinnin ylläpitämiseksi? Uusi tutkimussuunta on kiinnostunut kaurasta (=kotimaista, edullista, maukasta!) jo elimistössä oleskelevien hyvien bakteerien ravintoaineena. Käytännössä siis ruokkisimme suolistossamme jo valmiiksi esiintyvää, hyödyllistä kasvustoa.


Ohjelman mukaan näyttäisi siltä, että kaurasta pitävät erityisesti sellaiset hyvät bakteerit, jotka tuottavat ruuansulatuksen yhteydessä ihmiselle eniten hyödyllisiä sivutuotteita. Osa näistä edistää suolenseinämän terveyttä, osa taas hyödyttää enemmän sydänterveyttä. Tällaisen kauratutkimuksen myönnetään olevan vasta alkutekijöissään, mutta ainakin minä tämän innoittamana  jatkan jo useamman vuosikymmenen kestäneellä tiellä: ei probiootteja ostotuotteista, vaan kotimaista kauraa eri muodoissaan: puurona ja itäsuomalaisena perinneruokana penkkivellinä.

PS: Ai mitäkö se penkkivelli on? Meidän suvussa se on keittämättä raakaa Elovena-kaurahiutaletta, itse kerätyistä puolukoista valmistettua puolukkasurvosta, sopivan vähän sokeria ja loraus maitoa (halutessaan soija- tai kauramaitoa). Sillä aamu käynnistyy - ja suolisto kiittää :-)


Linkki Yle Areenaan ohjelmaan: http://areena.yle.fi/tv/2181439 (katseluaika rajoitettu).

PS: Teksti on siirretty kirjoittajan toisesta blogista. Alkuperäinen julkaisupäivä on 10. marraskuuta 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti