Silmääni on viime aikoina osunut lehdissä ja televisiossa useat uutisoinnit mikrobien ja bakteerien positiivisista vaikutuksista terveyteemme. Ajatus on virkistävä, sillä siinä ei korosteta lääketeollisuuden tuottamien lääkkeiden hyötyjä, vaan omien valintojen vaikutusta terveyteemme.
Jo vauvana saamamme bakteerikanta vaikuttaa muun muassa vastustuskykyymme. Keisarinleikkauksella syntyneet vauvat jäävät ilman synnytysteiden tuomaa bakteerikantaa ja saattavat siten saada heikomman vastustuskyvyn esimerkiksi allergioita vastaan. Rikas bakteerikanta on hyvä suoja epämieluisampia uhkia kohtaan. Mutta voisinko syyttää vastustuskykyominaisuuksieni lisäksi bakteereja myös ruokailutottumuksistani? Bakteeriuutisoinnin yksi ajatus on, että kyllä voin.
Elimistön bakteerikannalla voi olla osaltaan vaikutusta käyttäytymiseen, mielihaluihimme ja valintoihimme. Karkkihyllyn kohdalla jostain suolistonmutkasta tulee suoranainen käsky, jota ruumis helposti tottelee: osta sokeria, syö rasvaa. Siellä huutelevat pahisbakteerit, jotka käyttävät rasvaa ja kiittävät meitä suomalla hyvänolon tunnetta. Pahisten käskyn kuultuamme poistumme kaupasta suklaata kassissa huomioimatta sitä, että nämä pahisbakteerit vähentävät terveyttä edistävien hyvien mikrobien määrää. Noidankehä on valmis ruokkien itse itseään: tarjoamalla pahisbakteereillemme epäterveellistä ravintoa suosimme juuri rasvaisen ruokavalion mikrobifarmia, ja pahisten käskytys jatkuu äänekkäänä.
Olisiko sinussa miestä/naista katkaisemaan bakteeriesi pomotus ja luopumaan jostakin pahismikrobiesi tiukkaäänisesti vaatimasta ravinnosta, vaikkapa suklaasta, ja vaihtamaan sen hyvää bakteeristoa edistäviin kasviksiin?
Tätä kysymystä on hyvä minunkin pohtia - jouluinen suklaarunsaus on tainnut saada bakteerini suorastaan kellumaan rasvassa ja sokerissa :-)
Lisää faktaa esimerkiksi täältä:
"Epäonnistuiko karkkilakko: syytä bakteereja" <http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/25/epaonnistuiko-karkkilakko-syyta-bakteereja>)
PS: Teksti on siirretty kirjoittajan toisesta blogista. Alkuperäinen julkaisupäivä on 14. tammikuuta 2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti